Pe data de 8 noiembrie, în  ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir şi mare făcător de minuni, Biserica cu Hramul ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din orașul Soroca s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare și cu acest prilej Preasfințitul  Episcop Ioan al Sorocii, vicar mitropolitan  a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

La slujba praznicală au participat: prot. mitr. Nicolae CRAVEȚ, paroh al bisericii și protopop de Soroca, un sobor de preoți, dar și numeroși credincioși soroceni. După Liturghie Episcopul Ioan al Sorocii a adresat cuvânt de învățătură celor prezenți, vorbindu-le despre viața și martiriul Sfântului Dimitrie. Dimitrie sau Dumitru, fiul proconsulului roman din Salonic, a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Galeriu. El a fost botezat pe ascuns de părinții săi, care erau creștini. Dimitrie a devenit un predicator, continuându-și totodată cariera de militar. Pentru că l-a binecuvântat pe un tânăr soldat să-l înfrunte pe vandalul Lie, care ucidea creștini fără cruțare, Sfântul Dumitru a fost omorât din ordinul împăratului, iar trupul său a fost lăsat pradă fiarelor sălbatice. El a fost canonizat ca mare mucenic.

La scurt timp după moartea Sfântului Dimitrie, la Salonic a fost ridicată o bazilică pe mormântul său. O sută de ani mai târziu, în timpul construcției unui nou templu, au fost descoperite moaștele sfântului mucenic. De câteva ori s-a încercat mutarea lor la Constantinopol, dar de fiecare dată Sfântul și-a arătat misterios voința de a rămâne protectorul orașului natal.

În continuare vă prezentăm o serie de imagini de la Slujba prazdnicală.

By admin