Mănăstirea Putna

 

  Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, către seara zilei de 2 iulie 2023, un grup de pelerini din Republica Moldova, constituit din clerici și mireni, condus de Preasfințitul IOAN, Episcop de Soroca împreună cu Protoiereul Nicolae CRAVEȚ protopop de Soroca a pășit în curtea mănăstirii Putna, având posibilitatea de a îngenunchea la cripta Sfântului Binecredinciosului nostru Voievod Ștefan cel Mare.   Mănăstirea Putna, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, este un lăcaș monahal creștin ortodox, important centru cultural, religios și artistic. Mănăstirea se află la 33 km nord-vest de orașul Rădăuți, în județul Suceava. La Putna s-au copiat manuscrise și au fost realizate miniaturi prețioase. Lăcașul deține un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.

Potrivit vechilor cronici moldovenești zidirea mănăstirii, ctitorie a lui Ștefan cel Mare (al cărui mormânt se află aici), a început în anul 1466 și s-a terminat în 1469. Sfințirea sa a avut loc la 3 septembrie 1469, „fiind de față întreg clerul moldovenesc”.  Slujba de sfințire a fost oficiată de mitropolitul Teoctist. Acesta a fost înmormântat în pridvorul mănăstirii în anul 1478. Incinta, turnul de la intrare și fortificațiile au fost terminate în 1481.

Acest pelerinaj a fost organizat de Asociația Obștească SOARTA, în parteneriat cu Comunitatea Religioasă Parohia cu Hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din mun. Soroca, Biserica Sfinții Teodori din Iași și Fundația Solidaritate și Speranță – Fundația Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași, în cadrul proiectului 1HARD/2.1/88 ”Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră Iași și Soroca” finanțat de Uniunea Europeana în cadrul programului ENI – CROSS BORDER COOPERATION ROMÂNIA – REPUBLICA MOLDOVA.

Aducem sincere mulțumiri Preacuviosului părinte arhimandrit Melchisedec (Velnic), starețul așezământului monastic, pentru frumoasa primire și pentru toată dragostea manifestată!

În continuare,vă prezentăm o galerie foto de la eveniment.

By admin