Mănăstirea Agapia

 

În perioada 2-4 iulie 2023, un grup de 20 pelerini  condus de PS Episcop Ioan al Sorocii, Vicar mitropolitan împreună cu protoiereul mitrofor Nicolae CRAVEȚ,  protopop de Soroca a efectuat primul circuit turistic la Sfintele Mănăstiri din județele Suceava, Neamț și Iași, România, precum și la alte obiective turistice din zonele vizate.

Către seara zilei de 2 iulie, grupul de pelerini constituit din clerici și mireni, a pășit în curtea Mănăstirii Putna, având posibilitatea de a îngenunchea la cripta Sfântului Binecredinciosului nostru Voievod Ștefan cel Mare.

Mănăstirea Sucevița

Părintele Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna, care găzduise la serbarea Sfântului Binecredincios Voievod Ștefan cel Mare, peste 7000 de pelerini, a primit cu multă dragoste frățească pelerinii veniți de peste Prut, în Casa Măriei Sale, Ștefan Voievod.

A doua zi, grupul de pelerini a vizitat Mănăstirile Sucevița, Moldovița, Voroneț, Secu și Sihăstria, iar spre seară au poposit la Mănăstirea Neamț, unde au fost întâmpinați cu multă ospitalitate de către Starețul Mănăstirii Neamț, Părintele Benedict Sauciuc.

Pelerinii au înnoptat la Mănăstirea Neamț, iar a doua zi au participat la Sfânta Liturghie în biserica ctitorită de Sf. Ștefan cel Mare, edificiu eclesial istoric și de arhitectură moldovenească, de o eleganță și frumusețe deosebită.

A urmat vizita la Mănăstirea Agapia, unde e ca în pridvorul Cerului! Un „cer”, adus printre noi, un „cer zidit” prin neostenita trudă a măicuțelor, ce trudesc din drag și dor de „cerul” veacului ce va să fie.

În a doua parte a zilei de 4 iulie, pelerinii au vizitat Catedrala Mitropolitană din Iași, unde s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv.

Tot la Iași, pelerinii s-au închinat în Biserica „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”, unde este preot paroh Mihai Doroșincă și au vizitat șantierul bisericii „Sfinții Mari Mucenici Teodor Tiron și Teodor Stratilat” din Iași, al cărei preot paroh e Benone Dascălu.

Acest pelerinaj a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, de Asociația Obștească SOARTA, în parteneriat cu Comunitatea Religioasă Parohia cu Hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din mun. Soroca, Biserica Sfinții Teodori din Iași și Fundația Solidaritate și Speranță – Fundația Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași, în cadrul proiectului 1HARD/2.1/88 ”Conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric în zona transfrontalieră Iași și Soroca” finanțat de Uniunea Europeana în cadrul programului ENI – CROSS BORDER COOPERATION ROMÂNIA – REPUBLICA MOLDOVA.

În continuare, vă prezentăm o galerie foto de la pelerinaj.

By admin